keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Ensimmäinen ponnahdus - lupa kirjoittaa

”… lupa sinulle: sinä saat kirjoittaa, sinun kannattaa kirjoittaa, ja jos olet riittävän rohkea aloittamaan, sinä kirjoitat. Kirjoittaminen on taikaa, yhtä lailla elämän vettä kuin mikä tahansa muukin luova taide. Tämä vesi on ilmaista. Joten juo.
          Juo sydämesi kyllyydestä.”
 Stephen King

Minulta kesti kauan ymmärtää, ettei kirjailijaksi synnytä – liian kauan. Enää en hukkaa aikaani kuvittelemalla, että tekstin pitäisi valua täydellisenä sormistani paperille. Tai, että mieleni pitäisi pyöräyttää kuolemattomia ajatuksia aamupalaksi - ja ihan tyhjästä.

Olen kirjoittaja. Se on toteamus ja päätös. Kirjoittaminen on elämäntapa. Tämä ei tarkoita, että ansaitsisin elantoni kirjoittamalla, ainakaan vielä. Se tarkoittaa, että olen ymmärtänyt, mitä haluan tehdä, miten olla olemassa ja elää. Kirjoittaminen on tapani kohdata maailma ja todellisuus. Kirjoittaminen on tieni. - Minulla on lupa kirjoittaa.

Suurin innoittajani kirjoittamisen lavealla tiellä on Natalie Goldberg ja tämä blogi onkin avoimen goldbergiläinen. Hänen energinen ja suoraviivainen suhtautumisensa kirjoittamiseen on ollut minulle avain itseni ja kirjoittamisen ymmärtämiseen.

Olen ymmärtänyt, että kirjoittaminen on jatkuvaa jokapäiväistä työtä, eikä teksti synny itsestään. Työ on tärkeintä – ja ilo. On nautittava kirjoittamisesta vaikka henki menisi. On uskallettava kirjoittaa, laitettava itsensä likoon. On päätettävä olla kirjoittaja, otettava se elämäntavaksi – ja kirjoitettava.

”Mitä tarvitaan, että voi tulla kirjailijaksi?”
Lue erityisesti sitä lajia, jota itse kirjoitat. Keskity kuuntelemaan, ja tietysti, kirjoita…
Voisin sanoa: ”Syö kaksi voisarvea päivässä, keräile hämähäkkejä ja toivo, että vanha tätisi jättää sinulle rahaa.” Ihmiset nyökkäisivät vakuuttuneina uskossaan, että kirjoittaminen on syvällistä ja mystistä toimintaa.
                              Natalie Goldberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti